Jedna z uczestniczek opieki wytchnieniowej

Opieka wytchnieniowa dla osób z niepełnosprawnościami

Zapraszamy do zapoznania się z relacją fotograficzną
5 października 2021

Od lipca do końca września nad poznańskim jeziorem Rusałka zorganizowane zostały usługi opieki wytchnieniowej dla rodzin osób z niepełnosprawnościami. Zapewnialiśmy naszym niepełnosprawnym podopiecznym zajęcie i relaks, dając rodzicom tak bardzo potrzebną chwilę wytchnienia. Przeważająca część opieki miała miejsce nad Rusałką, częściowo spotkania odbywały się w innych miejscach (w innych częściach miasta, np. Cytadela, kino, miejsce zamieszkania podopiecznego). Nad Rusałką uczestnicy mogli korzystać z sali restauracyjnej, tarasów lub namiotu. Odbywały się tam zajęcia plastyczne, gry, wypoczynek. Uczestnicy korzystali ze spacerów na świeżym powietrzu, kąpieli, placu zabaw, a także pływali po jeziorze na rowerkach wodnych. Wszyscy uczestnicy mieli możliwość spożycia posiłku w czasie opieki, najczęściej korzystali z restauracji Rusałka i sąsiadujących punktów gastronomicznych ale także innych miejsc (np. MC Donald). To był dobrze spędzony czas – mamy nadzieję, że rodzice wypoczęli.

Inne wydarzenia

sekcja body: