
Ramowy plan dnia
9.00 zbiórka dzieci przy namiocie
9.30 śniadanie piknikowe
10.00 – 11.30 spotkanie w kręgu, aktywności zorganizowane w namiocie, restauracji lub na dworze
11.30 przekąska
12.00 – 13.30 aktywności zorganizowane na świeżym powietrzu
13.30 obiad w Restauracji Rusałka
14.00 – 15.00 czas na dowolne aktywności dzieci
15.00 – 16.00 odbiór dzieci
W programie znajdą się wszystkie, poniżej wypisane aktywności. Poszczególne działania zostaną dopasowane do poszczególnych dni, w zależności do potrzeb grupy.
CODZIENNE SPOTKANIA W KRĘGU
pierwszego dnia zapoznanie grupy i integracja, każdego kolejnego dnia powitanie, omówienie planu dnia i samopoczucia uczestników
CODZIENNE AKTYWNOŚCI ZORGANIZOWANE W NAMIOCIE LUB RESTAURACJI RUSAŁKA
- warsztaty kulinarne pod okiem profesjonalistów (robienie pizzy, deserów, sałatek)
- działania kreatywne oparte o recykling i materiały biodegradowalne znalezione w lesie
- w czasie wolnym dostęp do gier planszowych, książek dla dzieci, materiałów kreatywnych
CODZIENNE AKTYWNOŚCI NA ŚWIEŻYM POWIETRZU (jezioro, las i teren zielony – szałasy, bazy, plac zabaw, boiska)
Codziennie inne działanie zależne od pogody, m.in.:
- pływanie w jeziorze, przejażdżka rowerkiem wodnym;
- wejście do parku trampolin i dmuchańców (obok namiotu);
- gra w siatkówkę plażową,
- kąpiel leśna – uważność w przyrodzie;
- podchody detektywistyczne;
- ognisko z pieczeniem przysmaków;
- spacer z leśnikiem;
- w czasie wolnym dostęp do gier podwórkowych, piłek.
wartościowe, robione na miejscu posiłki dla dzieci
menu skonsultowane pierwszego dnia z dziećmi – ustalenie sposobu przygotowania, zakresu samodzielności i ulubionych przysmaków
Przykładowo:
śniadania: kanapki – własna kompozycja robiona przez dzieci: chleb, sery, wędlina, sałata, pomidory; owsianka z owocami, płatki ryżowe na mleku
zupy: pomidorowa, rosół z makaronem, krem z jarzyn,
drugie danie obiadowe: nugettsy z frytkami i surówką; makaron z sosem pomidorowym/bolońskim; pizza; ryż z warzywami; burgery z warzywami/kurczakiem; klopsiki drobiowe z puure ziemniaczanym i surówką
przekąski: pieczone na miejscu paluchy serowe i drożdżówki, owoce, warzywa w paski
wyciskane na miejscu soki, woda, herbata