Ramowy plan dnia

9.00 – 9.30 zbiórka dzieci przy namiocie
9.30 – spotkanie w kręgu, wybranie i omówienie planu dnia (pierwszego dnia integracja grupy, każdego kolejnego dnia powitanie, rozmowa otwierająca dzień)
10.00 śniadanie na dworze
10.30 – 12.00 aktywności zorganizowane w restauracji lub na dworze:  warsztaty kulinarne (robienie pizzy, babeczek, deserów, sałatek) lub działania kreatywne oparte o recykling i materiały biodegradowalne znalezione w lesie
12.00 przekąska
12.15 – 14.00 aktywności zorganizowane na świeżym powietrzu, wybierane w zależności od pogody i potrzeb dzieci np.: pływanie w jeziorze, rowerki wodne, budowanie szałasów, zabawy na trampolinie (obok namiotu) lub na placu zabaw, kąpiel leśna – uważność w przyrodzie, podchody detektywistyczne, ognisko, spotkanie z ekspertem: leśnik, surwiwal, podróżnik
14.00 obiad w Restauracji Rusałka
14.30 – 16.00 czas wolny – czas na dowolne aktywności dzieci na dworze (dostęp do gier planszowych, gier podwórkowych, piłek, książek dla dzieci, materiałów kreatywnych)
16.00 koniec spotkania

W programie znajdą się poniżej wypisane aktywności. Poszczególne działania zostaną dopasowane do poszczególnych dni, w zależności OD potrzeb grupy i pogody.

CODZIENNE SPOTKANIA W KRĘGU

• pierwszego dnia zapoznanie grupy i integracja, każdego kolejnego dnia powitanie, omówienie planu dnia i samopoczucia uczestników
  • codzienne wyprawy do lasu i kąpiele w jeziorze (zależne od pogody i stanu wody)
  • praktyczne warsztaty przyrodnicze (między innymi: obserwacja bobrowisk, badanie tropów zwierząt, poszukiwanie hub i zimowych grzybów), leśne kąpiele (zadania z uważności w naturze)