fbpx

Ramowy plan dnia

9.00 zbiórka dzieci przy namiocie

9.30 śniadanie piknikowe

10.00 – 11.30 spotkanie w kręgu, aktywności zorganizowane w namiocie, restauracji lub na dworze

11.30 przekąska

12.00 – 13.30 aktywności zorganizowane na świeżym powietrzu

13.30 obiad w Restauracji Rusałka

14.00 – 15.00 czas na dowolne aktywności dzieci 

15.00 – 16.00 odbiór dzieci

W programie znajdą się wszystkie, poniżej wypisane aktywności. Poszczególne działania zostaną dopasowane do poszczególnych dni, w zależności do potrzeb grupy.

CODZIENNE SPOTKANIA W KRĘGU

pierwszego dnia zapoznanie grupy i integracja, każdego kolejnego dnia powitanie, omówienie planu dnia i samopoczucia uczestników

CODZIENNE AKTYWNOŚCI ZORGANIZOWANE W NAMIOCIE LUB RESTAURACJI RUSAŁKA

  • warsztaty kulinarne pod okiem profesjonalistów (robienie pizzy, deserów, sałatek)
  • działania kreatywne oparte o recykling i materiały biodegradowalne znalezione w lesie
  • w czasie wolnym dostęp do gier planszowych, książek dla dzieci, materiałów kreatywnych

CODZIENNE AKTYWNOŚCI NA ŚWIEŻYM POWIETRZU (jezioro, las i teren zielony – szałasy, bazy, plac zabaw, boiska)

Codziennie inne działanie zależne od pogody, m.in.:

  • pływanie w jeziorze, przejażdżka rowerkiem wodnym;
  • wejście do parku trampolin i dmuchańców (obok namiotu);
  • gra w siatkówkę plażową,
  • kąpiel leśna – uważność w przyrodzie;
  • podchody detektywistyczne;
  • ognisko z pieczeniem przysmaków;
  • spacer z leśnikiem;
  • w czasie wolnym dostęp do gier podwórkowych, piłek.

wartościowe, robione na miejscu posiłki dla dzieci

menu skonsultowane pierwszego dnia z dziećmi – ustalenie sposobu przygotowania, zakresu samodzielności i ulubionych przysmaków

Przykładowo:

śniadania: kanapki – własna kompozycja robiona przez dzieci: chleb, sery, wędlina, sałata, pomidory; owsianka z owocami, płatki ryżowe na mleku

zupy: pomidorowa, rosół z makaronem, krem z jarzyn,

drugie danie obiadowe: nugettsy z frytkami i surówką; makaron z sosem pomidorowym/bolońskim; pizza; ryż z warzywami; burgery z warzywami/kurczakiem; klopsiki drobiowe z puure ziemniaczanym i surówką

przekąski: pieczone na miejscu paluchy serowe i drożdżówki, owoce, warzywa w paski

wyciskane na miejscu soki, woda, herbata

sekcja body: