Ramowy plan dnia
9.00 – 9.30 zbiórka dzieci przy namiocie
9.30 – spotkanie w kręgu, wybranie i omówienie planu dnia (pierwszego dnia integracja grupy, każdego kolejnego dnia powitanie, rozmowa otwierająca dzień)
10.00 śniadanie na dworze
10.30 – 12.00 aktywności zorganizowane w restauracji lub na dworze: warsztaty kulinarne (robienie pizzy, babeczek, deserów, sałatek) lub działania kreatywne oparte o recykling i materiały biodegradowalne znalezione w lesie
12.00 przekąska
12.15 – 14.00 aktywności zorganizowane na świeżym powietrzu, wybierane w zależności od pogody i potrzeb dzieci np.: pływanie w jeziorze, rowerki wodne, budowanie szałasów, zabawy na trampolinie (obok namiotu) lub na placu zabaw, kąpiel leśna – uważność w przyrodzie, podchody detektywistyczne, ognisko, spotkanie z ekspertem: leśnik, surwiwal, podróżnik
14.00 obiad w Restauracji Rusałka
14.30 – 16.00 czas wolny – czas na dowolne aktywności dzieci na dworze (dostęp do gier planszowych, gier podwórkowych, piłek, książek dla dzieci, materiałów kreatywnych)
16.00 koniec spotkania
W programie znajdą się poniżej wypisane aktywności. Poszczególne działania zostaną dopasowane do poszczególnych dni, w zależności OD potrzeb grupy i pogody.
CODZIENNE SPOTKANIA W KRĘGU
- pierwszego dnia zapoznanie grupy i integracja, każdego kolejnego dnia powitanie, omówienie planu dnia i samopoczucia uczestników
- codzienne wyprawy do lasu i kąpiele w jeziorze (zależne od pogody i stanu wody)
- praktyczne warsztaty przyrodnicze (między innymi: obserwacja bobrowisk, badanie tropów zwierząt, poszukiwanie hub i zimowych grzybów), leśne kąpiele (zadania z uważności w naturze)
- codzienna zabawa terenie obiektu: trampolina, huśtawki, stół – piłkarzyki, stół do ping-ponga
- warsztaty kulinarne dla dzieci (robienie pizzy, babeczek, sałatek)
- rękodzieło, sztuka tworzona z leśnych skarbów i materiałów recyklingowych
- szaleństwo na świeżym powietrzu z elementami surwivalu, podchody i gry terenowe
- ognisko z pieczeniem przysmaków
- odpoczynek przy książkach i grach planszowych
- wspólny warsztat/spotkanie dla rodzin uczestników
wartościowe, robione na miejscu posiłki dla dzieci
menu skonsultowane pierwszego dnia z dziećmi – ustalenie sposobu przygotowania, zakresu samodzielności i ulubionych przysmaków
Przykładowo:
śniadania: kanapki – własna kompozycja robiona przez dzieci: chleb, sery, wędlina, sałata, pomidory; owsianka z owocami, płatki ryżowe na mleku
zupy: pomidorowa, rosół z makaronem, krem z jarzyn,
drugie danie obiadowe: nugettsy z frytkami i surówką; makaron z sosem pomidorowym/bolońskim; pizza; ryż z warzywami; burgery z warzywami/kurczakiem; klopsiki drobiowe z puure ziemniaczanym i surówką
przekąski: pieczone na miejscu paluchy serowe i drożdżówki, owoce, warzywa w paski
wyciskane na miejscu soki, woda, herbata